korona

Tisztelt Hartaiak!

Az alábbiakban összefoglaltuk a jelenleg érvényben lévő korlátozásokat, szabályokat.

Kérjük ezek betartását!

November 2-tól kötelező a maszkviselés a vendéglátóhelyeken és a szórakozóhelyeken is, és azt kizárólag az étel és az ital elfogyasztásának idejére lehet levenni. Aki ezeken a helyszíneken külön felszólításra sem hajlandó felvenni a maszkot, azt ki kell vezettetni az adott étteremből, szórakozóhelyről, üzletből. Az ellenőrzéseket a rendőrség is végezheti, és azt a helyet, ahol nem tartják be a szabályokat, be is zárhatja.     Az üzemeltetőnek kell intézkednie arról, hogy aki felszólításra sem hajlandó felvenni a maszkot, az ne vehesse igénybe a hely szolgáltatását.

Szigorodtak a karantén szabályok: Külföldről történő belépéskor nem kell külön közigazgatási határozatba foglalni a hatósági házi karantén elrendelését, hanem azt a törvény erejénél fogva automatikusan meg kell kezdeni.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Magyarországra érkezőknek a határellenőrzést végző rendőrrel kell tudatniuk, hol kívánják teljesíteni karanténkötelezettségüket. Ezt követően pedig - amennyiben rendelkeznek megfelelő eszközzel - egy úgynevezett karanténszoftvert is le kell tölteniük, amelynek segítségével a rendőrség ellenőrizheti a hatósági házi karantén betartását.
A karanténszabályokat megszegőkre 5 ezertől 150 ezer forinting terjedő bírság szabható ki, egy jogsértő egy nap alatt legfeljebb 600 ezer forintra büntethető.

Továbbra is kötelező a maszkviselés az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, az ügyfélfogadási irodákban, szabadtéri rendezvényeken és a sportrendezvényeken.

  • · Továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet.
  • · Szeptember 21-től a vendéglátóhelyek és szórakozóhelyek 23 óráig lehetnek nyitva.
  • · 500 fő feletti zenés, táncos rendezvény továbbra sem tartható.
  • · Továbbra is fontos, hogy figyeljünk egymásra, a gyakori és alapos kézmosásra, és ha valaki a koronavírus-fertőzés tüneteit észleli magán, akkor hívja háziorvosát! 

Az egészségügyi védekezés része, hogy a kormány mindenkinek ingyenesen biztosítja az influenza elleni védőoltást.  Ezt a háziorvostól kell kérni. A koronavírus szempontjából magas kockázatú csoportokba tartozóknak különösen fontos, hogy éljenek az ingyenes védőoltás lehetőségével, mert nagy szükség van arra, főképpen a koronavírus-járvány idején, hogy legalább az egyik betegséggel szemben védettek legyenek.