zsiregeto

Nem is csak az a fontos, hogy mi a zsírégető tartomány, hanem az is, hogy hogyan érjük el. Írásunkból minden kiderül.

Azt az állapotot, amikor a szervezet az energiatartalékait felhasználva éget kalóriát, így zsírt is veszít, zsírégető tartománynak nevezzük. Ezt az állapotot edzés közben érhetjük el, akkor ha a pulzusunkat egy bizonyos értéken tartjuk. Mielőtt azt hinnénk, hogy akkor égetjük a legtöbb zsírt, amikor kapkodva vesszük a levegőt edzés közben és ömlik rólunk a víz, megnyugtatunk mindenkit, hogy nem így van. A zsírégető tartomány nagyjából közepes pulzus elérésével érhető el. Ha nagyon magas a pulzusunk, akkor sem hasztalan az edzés, hiszen jól fejlődik az állóképességünk.

Mégis hogyan számolható ki ez a zsírégetésre alkalmas érték?

Van egy képlet, amivel könnyen kiszámolható, hogy mikor kerül a szervezetünk edzés közben arra a pontra, ami zsírveszteséghez vezet.

220-ból vonjuk ki az életkorunkat, majd a kapott számot szorozzuk meg 70-nel, majd az így kapott eredményt osszuk el 100-zal.

Egy példa, ha valaki 35 éves.

  1. lépés: 220-35= 185
  2. lépés: 185x70 = 12 950
  3. lépés: 12 950/100= 129,5

Azaz nagyjából 130 körüli az az érték, amit tartanunk kell edzés közben, ha fogyni szeretnénk.

Hogyan ellenőrizhető ez?

A sportórák és okos órák széles választéka érhető el. Áruk a kedvező pár ezer forintos összegtől a csillagos égig vannak jelen a piacon. Mindez függ a márkától, a minőségtől és a tudástól. Ha hosszútávra tervezünk érdemes befektetni és vásárolni egy ilyen eszközt, hiszen folyamatosan nyomon követhetjük az edzéseinket és azt is, hogy a pulzusunk milyen tartományban van az edzés folyamán.