veradas logo

 

Időpont: 2018. 11. 25. Vasárnap 9:00-12:00:
Helyszín: Művelődési Ház

A Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a véradásszervezésben. Éves szinten 11–13 ezer véradóeseményt szervezünk. A véradások szervezése mellett a véradók megbecsülése, a lakosság véradásra buzdítása és a véradás ügyének népszerűsítése is a mi feladatunk. A világ első és egyben legnagyobb humanitárius szervezetének (Nemzetközi Vöröskereszt) tagjaként, 1881 óta segítjük a rászorulókat idehaza és határainkon túl.
 

A Magyar Vöröskereszt véradás szervezési tevékenységét az Országos Vérellátó Szolgálattal való szakmai partnerségben végzi. A véradás folyamatában az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai azok, akik leveszik a vért, majd a véradás után elvégzik a kötelező vizsgálatokat és különböző vérkészítményeket állítanak elő. A véradás pontos előfeltételeit is az OVSZ határozza meg szigorú orvos szakmai feltételeknek eleget téve. Az Országos Vérellátó Szolgálatról bővebb információ: www.ovsz.hu

A véradók megbecsülése kiemelten fontos a Vöröskereszt számára világszinten.

Véradók napja

A Magyar Vöröskereszt kezdeményezésére 1988 óta november 27-e a Véradók Napja Magyarországon. Ezen a napon sokszoros véradók, véradószervezők és a véradás ügyének támogatóit részesítjük elismerésben. Először 1954. november 27-én adományoztak kitüntetéseket a sokszoros véradóknak.

Véradók Világnapja

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére 2004 óta június 14-e a Véradók Világnapja. Ezen a napon köszönetet mondunk a rendszeres véradóknak, felhívjuk a figyelmet a véradás fontosságára és minden embert arra bátorítunk, hogy rendszeresen adjon vért. A nap, melyen az egész világ köszönti a véradókat, Karl Landsteiner, az ABO vércsoport rendszer felfedezőjének születésnapja.